27 Eylül 2014 Cumartesi

BOZCAADA'MIZA DOKUNMASINLAR...

Bu dünyada yaş almaya devam ettikçe çocukluğumun tatil beldelerinin birer birer talan edilerek "şehrimsi" yerleşim yerlerine dönüştürüldüğünü görmek canımı acıtıyor. Buna en içlendiğim örneklerden biri hiç kuşkusuz Bodrum. Kışın kalın kazaklarımızla dışarı tabure koyup oturduğumuz "Ora Bar" artık yok. Kıyısında taş sektirdiğimiz, tahta masa ve sandalye dizili Türkbükü sahilinin ne hale geldiğini yazmaya ise elim varmıyor. "Aman bari Alaçatı'ya dokunmasalar!" diye tasalanırken geçtiğimiz hafta Bozcaada ile ilgili okuduğum haber içimi cızlattı. 

8 Eylül 2014 tarihinde askıya çıkan yeni çevre düzeni planı Bozcaada'nın neredeyse yüzde 90'ını imara açıyormuş! Yeni plana göre, Türkiye'nin en önemli doğal SİT alanlarından biri olan Bozcaada'nın tarım alanları "bağ evi" adı altında, meşhur Akvaryum Koyu da "kentsel gelişim alanı" ve "turizm tesis bölgesi" adları altında imara açılıyor. Bu plana göre tarımsal tesisler yapılabilecek. Sonuç olarak güzelim Akvaryum Koyu'nun otel yığınına dönüşeceği ve yapılacak bağ evleri ile ada nüfusunun 2040'a kadar 5 kat artacağı ön görülüyor. 

Bozcaada'dan yemyeşil bağ görüntüsü

Ben geçtiğimiz Mayıs ayında, çok sevdiğim dostlarımla Bozcaaada'ya şahane bir seyahat yaptım. Ada'ya resmen aşık oldum. Dolayısıyla bu haber beni oldukça sarstı. Seyahati anlatmaktansa paylaşacağım birkaç resmin hislerime tercüman olacağını düşünüyorum:


Benim sadece bir kere gidişle içimin cızladığı bu gelişmeye ada halkı da sessiz kalmamış tabii ki. Okuduğum www.bozcaadahaber.net kaynağına göre Bozcaada Forum üyeleri bu plana tepki göstermişler. Hatta geçtiğimiz günlerde toplanan forum, Bozcaada için ciddi bir tehlike olduğu düşünülen bu plana karşı harekete geçme kararı almışlar. Alınan karara göre bu imar planına karşı itiraz dilekçeleri hazırlanacak ve bayramın ikinci günü bir protesto yürüyüşü düzenlenecekmiş. Ayrıca, bayram süresince gelen konuklar da imar tehlikesi ile alakalı bilgilendirilerek kendilerinden imza toplama yoluyla destek istenecekmiş. İdari bilimlerden dilekçelere cevap gelmemesi halinde bireysel olarak mahkemeye başvuru yapacaklarını da belirten forum katılımcıları, yeni imar planını kesinlikle kabul etmeyeceklerini ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini de dile getirmişler. 

Bozcaada halkının bu onurlu mücadelesinden vazgeçmemesi benim de en büyük şahsi temennim. Kendilerini gönülden destekliyor, izledikleri yolda kendilerine bol şans diliyorum. 


Bozcaada Rengigül Konukevi'nin Bahçesi

Şehnaz Tuna




2 yorum:

  1. Bozcaada halkini kutluyoruz gercekten. Her gun bir suru seyden yeni tavizler veriyoruz ne yazik ki.
    Bu arada senide kutluyoruz. Canim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Göz yummayacaklar eminim. Çok teşekkür ederim Nurten'cim...

      Sil