5 Eylül 2014 Cuma

20 MART 2015 TARİHİNİ NOT EDİN... ÇOK ÖNEMLİ !!!

Çok değil, neredeyse 6 ay sonra tüm dünya yine müthiş mistik ve "anlatılması zor ancak yaşanıp görülmesi gereken" bir doğa olayı yaşayacak. Gezegenimizin (ve kimbilir belki başka gezegenlerin de) enerji ve yaşam kaynağı olan güneş, 20 Mart 2015'te bir kere daha tutulacak. Norveç'in Svalbard takımadaları ve Danimarka'ya bağlı Faroe adaları bu sene tam güneş tutulmasının izlenebileceği en iyi gözlem noktaları.

Faroe Adaları
Svalbard



Güneş tutulması Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girerek Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucu meydana gelmektedir. Sene içinde iki ila beş defa arasında meydana gelen güneş tutulmalarının en fazla ikisi tam tutulma olabilmekte. Tam güneş tutulması ise Ay'ın Güneş'in Dünya'dan disk halinde görülen ışıkyuvarını tümüyle örtmesi sonucu oluşmakta. Tanımı bir cümle ile yapılabilen bu doğa olayının meydana getirdiği görsel şölen ise cidden "anlatılmaz ama yaşanır"


Hatırlayan vardır belki. 29 Mart 2006 yılında gerçekleşen güneş tutulmasının izleme hattı ülkemizden geçmişti. Ben bu muhteşem görsel şöleni can dostum Selin'le Antalya'da izleme olanağı bulan şanslılardandım. Her anının detayını dün gibi hatırladığım bir gündü. Kiminin elinde şarabı, kiminin profesyonel makinası, herkesin gözlükleri, kollarında şalları. Yürekler bir olmuş toplu bir bekleyiş... Güneş bildiğimiz güneş. Yavaş yavaş hava kararmaya başlıyor. Böcekler susuyor. Kuşlar gizleniyor. Akşam oluyor çünkü. Ve bir anda esen rüzgar. Üşüyor insan. Ama müthiş bir görüntü beliriyor semada. Güneşin tacını görüyoruz; çevresinde ona eşlik eden parlak yıldız ve gezegenlerle. İçler ürperiyor, gözler doluyor. Tüm nefret ve kötü hisleri unutup o ana kitlenilen mistik bir an. Sonra yavaştan gün aydınlanmaya başlıyor. 1 dakika önce uykuya çekilen kuşlar, böcekler ve diğer canlılar herhalde hayatlarının en kısa uykusundan uyanıyorlar. Ve gün doğuyor yeniden... Her gün 24 saatte yaşadığımız bu sıradan döngü, 2 dakikada olup bitiveriyor arkasında hafızalardan ve ruhlardan silinmeyecek olağanüstü bir tablonun hatırasını bırakarak.

Bu müthiş duygusal heyecanı yaşadıktan sonra eclipse-chasers adı verilen ve dünyada meydana gelen güneş tutulmalarının takipçisi bir grup olduğunu öğrendiğimde hiç ama hiç şaşırmadım (www.eclipse-chasers.com) . Aradan 8 sene geçti. Benim kalbim yine atmaya başladı. Ben de 20 Mart 2015'teki güneş tutulmasını kovalayacağım...

Şehnaz Tuna


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder