26 Ekim 2014 Pazar

TESADÜFLE DOĞAN BİR EFSANE! BUENA VISTA SOCIAL CLUB...

Her ne kadar iyi bir öğrenci olsam da sonbahar hiçbir zaman çok haz ettiğim bir mevsim olamadı. Okul çağındaki her genç gibi benim için de sonbahar demek yazın bitmesi, yazlıktan dönüş, okul hazırlıklarının başlaması, yoğun bir ders temposuna giriş, günlerin kısalıp havaların erken kararması, dolayısıyla da içime işleyen hüzün demekti. Eğitim sürecimi bitirip hayatımda yeni evreler yaşadıkça mevsimlere de yeni yeni anlamlar yüklemeye başladım. En sevdiğim mevsimlerde hüzünler, ayrılıklar, sevmediklerimde ise güzel başlangıçlar, tatlı heyecanlar, sevinçler yaşadım. Artık her mevsimi ayrı seviyorum galiba...

UNIQ İstanbul
İstanbul'da özellikle son senelerde sonbahar demek birçok kültürel faaliyetin başlangıcı demek. "Aman şu konsere gidersem şu tiyatro'yu kaçırmayayım" diyecek yoğunlukta bir sürü yeni filmin vizyona girdiği, konser ve tiyatronun sahne aldığı ve festivallerin organize edildiği bir sezon sonbahar. Bir yandan caz ve sinema festivallerinin devam ettiği, öbür yandan harika filmlerin vizyona girdiği  2014 sonbahar sezonunda çok anlamlı ve unutulmayacak bir konseri izleme fırsatını buldum: Orquesta Buena Vista Social Club - "Adios Tour". Grubun canlı performansını 2008 senesinde yapmış olduğumuz Küba seyahatimizde Hotel Nacional de Cuba'nın büyülü atmosferinde izlemiş ve hiç unutamamıştım. 6 yıl sonra yeniden seyrettiğim ve orjinal grubun hayatta kalan son dört üyesiyle (Omara  Portuondo, Guajiro Mirabal, Barbarito Torres, Jesus "Aguaje" Ramos) UNIQ İstanbul'un (Ayazağa Kültür Merkezi) içinde bulunan 5800 kişi kapasiteli Blackbox konser salonunda "Elveda Turnesi" kapsamında gerçekleştirdiği son konseri gerçekten görülmeye değerdi. "Diva'ların Divası" olarak anons edilen 84 yaşındaki Omara Portuondo'yı sahnede son defa görmek beni müthiş duygulandırdı. Chan Chan, Candela, Dos Gardenias gibi çoğumuzun aşina olduğu Buena Vista parçaları ile neredeyse tüm salon ayaktaydık ve altı bin kişinin ortak coşkusuyla kimimizin gözleri buğulu ama istisnasız hepimizin yüzünde tebessümle büyülenmişcesine tek yürek dans ediyorduk. Grubun başta İbrahim Ferrer ve Compay Segundo olmak üzere aralarından ayrılan diğer tüm üyelerinin anısına hazırlanmış projeksiyon sunumu ise gösteriye ayrı bir duygusallık katmıştı. 

Orquesta Buena Vista Social Club - Blackbox 

Sadece İstanbul'u değil tüm dünyayı dansettiren, "Cubamania" akımının bu efsanevi grubunun kuruluşu ve Küba müziğinin dünyaya açılan kapısı haline gelişi ise tamamen bir tesadüf sonucu olmuş. 1996 yılında Havana'da bir stüdyoda toplanan veteran müzisyenlerin oluşturduğu bu grubun  ilk kuruluş amacı Afrikalı ve Kübalı müzisyenlerden oluşacak karma bir deneysel albüm yapmakmış. Afrikalı müzisyenler vize probleminden dolayı katılamayınca amacı iki albüm yapmak olan grup Amerikalı yapımcıları Ry Cooder ve orkestra şefi Juan de Morcas öncülüğünde yoluna onlarsız devam etmeye karar vermiş. Haziran 1997'de çıkan albümlerinin hemen sonrasında Ruben Gonzalez, Ibrahim Ferrer, Afro Cuban All Stars, Eliades Ochoa, Omara Portuondo ve Compay Segundo'dan oluşan ekip turneye çıkarak özellikle New York Carnegie Hall'deki efsanevi gösterileri sayesinde seslerini tüm dünyaya duyurmuşlar. Üyelerinin tesadüf sonucu biraraya geldiği Buena Vista Social Club bugün sekiz milyonun üstündeki albüm satışı ile Küba yerel müziğini tüm dünyaya sevdirmiş bir efsane. 

Yazımı burada noktalarken sizi bu ölümsüz grubun klasik "Etiler Şamdan Müziği"nin de imzası olmuş üç meşhur parçasıyla başbaşa bırakıyorum... (Bu yazıyı bir kere de bu parçalar eşliğinde okursanız konserde yaşanılan o  tarifsiz coşkuyu sizlerin de hissedeceğinizden eminim.) 


Şehnaz Tuna


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder