25 Ocak 2015 Pazar

ORHAN PAMUK'UN BOZACI MEVLUT'UNDAN ETKİLENİP VEFA'YA GİDEN BEN...

Boza çok sevmeme rağmen durduk yere aklıma geldiği pek olmaz. Son birkaç haftadır ise aklımdan çıkmıyor. Sebebiyse Orhan Pamuk. 2008 yılındaki Masumiyet Müzesi'nden altı yıl sonra yazdığı "Kafamda Bir Tuhaflık" isimli romanındaki baş karakter Mevlüt bir bozacı. Gündüz çok koşturduğum için genelde gece kitap okuyabiliyorum. Bozacı Mevlüt'ün hikayesini okudukça da istisnasız her akşam canım boza çekiyor ama yatakta olduğum için gidip almaya üşeniyor, ertesi gün de marketlerde satılan ticari şişelerdeki bozalar hiç mi hiç çekici gelmiyordu. Böyle bir kısır döngü içinde dönüp dururken bu hafta buna bir nokta koymaya karar verdim. Çok özlediğim bozayı içecektim hem de yerine giderek. Pazar akşamının sakin trafiğinde Etiler'deki evimden Tarihi Vefa Bozacısı'na ulaşmak 25 dakikamı aldı. Boydan boya asılmış yeşil renkteki kocaman Vefa Bozacısı tabelasına yaklaştıkça daracık sokağın bir panayır yeri gibi aydınlatılmış olduğunu gördüm. Çoluk, çocuk, yaşlı, genç onlarca insan kimi ufacık dükkanın kısıtlı sayıdaki masa ve sandalyesinde kimisiyse arnavut kaldırımlı sokakta ayakta ya da arabalarının içinde ellerindeki kağıt bardaktan bozalarını içiyorlardı. Bozasını içip ayrılanların yerini vakit kaybetmeksizin yenileri alıyordu. 



Darı irmiği, su ve şekerden üretilen, alkolsüz ve hafif mayalı olan boza, bilinen en eski Türk içeceklerinden biri. Besleyici özelliğinden dolayı 'sıvı ekmek' olarak da anılan boza enteresan bazı özelliklere sahip:

  • İçerdiği aktif mayalardan dolayı emziren annelerde süt yapımını arttırıyor.
  • Bazı kanserojen maddelerin vücuttaki oluşumunun önlenmesine yardımcı oluyor.
  • Probiyotik etkisiyle vücudu hastalıklara karşı dirençli kılıyor.
  • Zengin protein ve B vitamini içeriğine sahip.
  • İçerdiği laktik asit ile hazmı kolaylaştırıyor.
  • Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi var. 
  • Karbonhidrat, protein ve birçok besin öğesi içeriyor. 

Orhan Pamuk'un Mevlüt'ü sayesinde gittiğim Tarihi Vefa Bozacısı, bembeyaz kıyafetli bozacıları, gözünüzün önünde hazırladıkları bozaları, bu bozaları tepsilerde servis eden garsonları ile görülmeye değer bir mekan. Çoğumuzun çocukluğundan beri aşina olduğu bozayı orjinal yerinde içmek gerçekten çok farklı. Fatih'te surların hemen arkasında yer alan Vefa Bozacısı geceyarısına kadar da açık. 1870'de Hacı Sadık Bey'le başlayıp bugün dördüncü nesil aile fertleriyle devam eden bu geleneğe siz de ulaşmak isterseniz: http://www.vefa.com.tr



Şehnaz Tuna


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder