13 Ocak 2015 Salı

BUHARI TÜTEN MERCİMEK ÇORBASINI KİM SEVMEZ? HEM DE SOĞUK BİR KIŞ GECESİNDE...

Benim artık yetişkinliğe adım atmış dünya tatlısı bir kızım bir de ablası ile arası onaltı ay olan harika bir oğlum var. Ama bizim ev ahalisi genel olarak çok daha kalabalıktır. Çocuklarımın arkadaşlarından, evimizin (pardon artık ailemizin) parçası olmuş bir grup vardır ki bu grubun yıllardır başını çekenlerden biri, bizim vazgeçilmezimiz Dila'dır. Hatta Dila'nın bazı huyları bana öyle benzer ki bazen Deniz'in mi yoksa Dila'nın mı benim kızım olduğu konusunda espriyle karışık tereddütlerimiz dahi olmuştur :) 

Dila ve Denom
Bu gece ben yeni bir öykünün ilk satırlarını yazmaya başlamışken bu meşhur ikili hiçbir zaman eksilmemesine duacı olduğum harika enerjileriyle eve geldiler. Kendime atıştırmalık birşey almak üzere mutfağa girdiğimde kızım da mutfakta buzdolabını açmış (bu hareket bir çoğunuza oldukça tanıdık gelecektir) manasızca dolabının içine bakıyordu. Ben çeyrek muzumu kesip ağzıma attığımda, gecenin saat bir buçuğunda bu dünyada hiçbir annenin dayanamayacağı bir ses tonu ile "Canım da nasıl çorba çekti!" cümlesini ilk önce duymamış gibi yaptım. Mümkün mü? Yaklaşık on saniye sonra suyu kaynatmaya başlamıştım bile. Denom'un da yardımı ile en fazla 35 dakika içerisinde üzerinde buharı tüten sımsıcak mercimek çorbamız hazırdı bile. Müthiş bir keyifle hep beraber çorbamızı içtik. Kızlar film seyretmek üzere odalarına çekilirken ben her zamanki gibi bir daha aynısının kimbilir ne zaman hangi parallel evrende yaşanacağını bilmediğim bu tatlı anımı pembesakuram'da ölümsüzleştirmek istedim. Gecenin bir yarısı oldu da canınız kızım gibi çorba çekerse buyrun size bu müthiş pratik ve sağlıklı (unsuz, çok az yağlı) Şehnaz usül mercimek çorbasının tarifi:

Mercimek Çorbası

Malzemeler:
1 tatlı kaşı tereyağ
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
1 kase sarı mercimek (Kırmızıya alternatif kullandım. Çok lezzetli)
1 çay bardağı pirinç
1.5 litre kaynar su (Kıvamlı severseniz suyun miktarını azaltabilirsiniz)
Tuz (Ben yaklaşık 1 çay kaşığı koydum. Ağız tadınıza bağlı)
Karabiber (Ben koymadım. Arzu ederseniz koyabilirsiniz)
El blenderi

Yapılışı:
Ben genelde kavurma sevmiyorum. Malzemelerin hepsini tencereye koyun. Yağ eridiği anda malzemeleri kavurmadan üzerlerine kaynar suyu dökün. Kaynamaya başladığı anda kısıp malzemeler yumuşayana kadar pişirin. Bu çorbanın olmazsa olmazı el blenderi. En son havuç ve patates yumuşadığı anda el blenderini tencerenin içine sokup yaklaşıp 2-3 dakika yüksek, daha sonra yarım dakika düşük devirde çalıştırmanız yeterli. Bu işlemi yaparken çorbanın üzerinde oluşacak köpüğü kaşıkla almanızı öneririm. Ve çorbanız hazır. İsteğe bağlı olarak tavada kırmızı biberli tereyağ kızdırıp kase ya da tabakların hatta genel olarak çorba tenceresinin üzerine dökebilirsiniz. Kızların ilk kaselerini öyle servis ettim. Benim tercihim sade içmekten yana. 


Soğuk kış aylarında sımsıcak mercimek çorbası keyfi yapabileceğiniz nice huzurlu günler ve geceler dilerim.

Şehnaz Tuna

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder